24 Ağustos 2015 Pazartesi

Tencere Alırken Ve Temizlerken Nelere Dikkat Edilmeli





Yeni bir tencere ya da tava alırken yapışmamasına, çabuk ısınmasına mı dikkat edersiniz?

1 Öncelikle bilmeniz gereken konu, hangi malzemenin sıcaklığı eşit dağıtma konusunda en iyi olduğudur.2 Dökme demir tencereler sıcaklığı çok iyi dağıtır. Ancak, yiyecekler metale tepki gösterebilir. Etleri kızartmak için kullanabilirsiniz.3 Emaye tencereler de satın alabilirsiniz. Bu tencerelerin temizlenmesi kolaydır. Uzmanlar, emaye tencereleri çorbalar, güveç yemekleri ve hamur işleri için kullanılmasını öneriyor. Bu tencereler fırına girebilmesi ve doğrudan masanıza getirilebilmesi yönünden de avantajlı.4- Paslanmaz çelik tencereler belki de en tercih edilendir. Tüm yemekler için kullanabilirsiniz. Çok hafif ve ince oldukları için sıcaklığı iyi iletirler.5- 3 kat metal içeren kaplama tencerelerin en iyi olduğu söyleniyor. Temizlemesi de kolay olan bu tenceler, ısı çok güzel iletiyor.6- Yapışmaz tavalar en popüler olanlar. Bu tavalar sayesinde yemek yaparken daha az yağ kullanırsınız ve kısa sürede temizleyebilirsiniz. Ancak, uzmanlar bu tavaların sadece yumurta ya da balık gibi gıdaların pişirilmesinde kullanılmasını söylüyor. Nedeni ise, yapışmaz tavaların yüzeyinin kolayca bozulması. Yüzeyi bir kez bozulunca da tavanın çöpe atılması gerekiyor.7- Çelik ya da kaplama tencereler, içine su koyup ocakta bir süre ısıtıldıktan sonra kolayca temizlenebilir. Partiküller bu şekilde çabucak çözülecektir.8- Tencerenin dibinde kalan yemek artıklarını temizlemek için kaç saat uğraşmanız gerekiyor? Tencerelerinizi fırın temizleyicileriyle temizlemenize gerek yok. Lastik eldivenlerinizi takın ve silerek temizleyin.
9- Paslanmış tencerelerinizin pasını yok etmek istiyorsanız eğer… Temizlerken yağı alın ve tencerenin içine yayın. Yağı ısıtın ve hakiki tuz ekleyin. Bir kağıt havlu alın ve yağla tuzu macun kıvamına getirin. Pas sıvanacaktır. Durulamak için fazla su kullanmayın. Tencereyi temiz yağla ovalayın ve bir kenara koyun.

10 Tava ve tencerelerinizi asla bulaşık makinesinde yıkamayın. Bozulacaktır ve ömrü kısalacaktır.

Tencereniz NE TÜR?

* Tencereniz bakır ise: Bakır tencerenin en büyük özelliği ocağın hararetini dağıtmasıdır. Pilav için en ideal tenceredir. Kalayı tam yapılmış olan bir bakır tencerede yemek pişirirken dikkat etmeniz gereken husus; asit içeren gıda maddelerinin bakır kaplarda uzun süre kalmaması. Bakır tencerelerin kalayları atmış veya bakır yeşil bir renk almışsa, bu tencerelerde de yemek pişirmeyin.

* Tencereniz düdüklü ise: Düdüklü tencereler yalnızca acil durumlarda kullanılmalı. Besinlerin bazı özellikleri bu tencerede yok olabilir. Tahıllları yumuşatmak için tercih edebilirsiniz. Sert teller ile ovulmamalıdır.

* Tencereniz çelik ise: Çelik tencereleri ilk aldığınızda pişirdiğiniz tavuk, kendi duyu ile pişer ve tencerenin dibine yapışmaz. Ancak zamanla tavuğu bu şekilde pişiremez olursunuz. Nedeni, tencerelerinizi temizlerken yaptığınız yanlışlardır. Sert ovma teli ile ovarak temizlenen çelik tencereler çizilir ve özelliğini yitirir. Daha önemlisi sağlığınız için ciddi tehlikeler oluşturur. Çelik tencereler zamanla kararır. Bunu gidermek için; biraz sirkeyi bir kapta ısıttıktan sonra, yumuşak bir bezi bu ılık sirkeye batırıp iyice ovun ve ardından da iyice durulayın. Yumuşak bir bezle de parlatırsanız, tencereniz pırıl pırıl olur. Tava çeşitlerinden de kızartma yapmak için en uygun olan çelik tavalardır.

* Tencereniz teflon ise: Teflon tencere ve tavalar mutfaklarda en fazla rağbet gören mutfak malzemeleridir. Teflon yüzey asla yapışmaz bir yüzey olduğu için pilav, makarna gibi yemeklerin pişirilmesinde çok kullanılır. Özellikle ısıtma esnasında eğer başka tencere kullanırsanız tencerenin dibine yapışır ve dibi tutar. Ama teflon tencere ve tavalarda yapışma olmayacağı için dibi tutmadan sağlıkla ısıtma işlemi yapılabilir. Omlet, krep ve her türlü yiyecekleri pişirmeye de uygundur.

* Tencereniz cam ise: Pişirme süresi diğer tencerelere nazaran uzundur. Bu nedenle de besinlerin vitamin değerlerinin azalması söz konusudur.

* Tencereniz toprak ise: Bu tür kaplarda dikat edilmesi gereken nokta, sırlarının dökük olmamasıdır. Diğer tencerelere kıyas ile daha kısık ateşte ve uzun süre pişirme yapılır.

* Tencereniz aluminyum ise: Alüminyum tencereler, yemek pişirmek için en sağlıksız olanlarıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder